Öne Çıkan Turlar
Balkan coğrafyasında savaşlarla yorgun düşen, küllerinden doğan bir ülke…
90’lı yıllara damgasını vuran bir savaşın acılarıyla yoğrulan, yaralarını sarmaya çalışan bir halk…
Bosna Savaşı yıllarından günümüze, Balkanlar’ın yakın tarihine ışık tutacak.
Yolculuğumuz, başkent Saraybosna’da başlıyor.
Bosna Savaşı’nda gıda, cephane ve insani yardımın sağlandığı ve şehirden tek kaçış yolu olan ‘Umut Tüneli’nde savaşın izleri sürülüyor. Ardından zamanda yolculuk devam ediyor. 15. yüzyılın sonlarından itibaren 400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan şehirde, bugün halen Türk izlerini yaşatan Başçarşı’dan asırlara meydan okuyan camilere, köşebucak bir gezi başlıyor.
Daha sonra soluğu Mostar’da alan gezginler, 16. yüzyılda Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ünlü Mostar Köprüsü’yle buluşuyor.
Ardından daracık taş sokaklarında Türk mimarisinin en bozulmamış örneklerini sunan evleri, camileri, hamamları ve kalesiyle, ‘son Osmanlı köyü’ olarak anılan Poçitel,
bir sonraki durağımız oluyor. Yine Türk izlerinin yoğunluklu olarak görüldüğü ve Osmanlı İmparatorluğu’na onlarca devlet adamı yetiştiren Travnik şehrinin de havasını soluyan gezginler, Sokollu Mehmet Paşa’nın doğduğu topraklara hediye ettiği ve UNESCO koruması altındaki Drina Köprüsü’nün eşsiz manzarasını seyre dalıyor.
Tarihi hikayelerin yarattığı yoğun havayı ise bir Sevdalinka gecesinde dağıtıyor gezginler. Tarihi
16. yüzyıla dayanan Boşnak halk müziği Sevdalinka eşliğinde, Boşnak yemeklerinden oluşan bir ziyafetin keyfine varılıyor hep birlikte. 17- 20 Mayıs tarihleri arasında,
Antonina Turizm’inorganizasyonuyla, Bosna Hersek’i keşfe çıkıyoruz. Balkanlar’ın savaştan barışa uzanan öyküsü, bu yolculukta hayat bulacak.
İstanbul Yeni Havaalanı Dış Hatlar Terminali saat 05:30’da rehberimizle buluşuyoruz. Bilet ve pasaport işlemlerinin ardından Türk Hava Yolları’nın TK 1021 no’lu uçuşu ile saat 07:25’te İstanbul’dan hareket ediyoruz. Saat 08:15’ta Saraybosna’ya varıyoruz. Tur aracımızla buluşuyor ve yaklaşık 1 buçuk saatlik yolculukla Fojnica’ya geliyor ve Fatih’in Bosna Hersek hıristiyanlarına dini özgürlük garantisi verdiği fermanı olan “Ahitname”nin de bulunduğu Fransisken Manastırı’nı ziyaret ediyoruz (Ahitname sergilenmemektedir. Fojnica’da yürüyüş turunu taptıktan sonra Saraybosna’ya dönüyor ve Saray Bosna şehir turumuza başlıyor ve Başçarşı’ya gidiyoruz. Burası 16.yy’da kurulmuş tam bir Osmanlı çarşısıdır. Burada öğle yemeği molası veryoruz ve sonra yürüyüş turumuzu gerçekleştiriyoruz. Ziyaret edeceğimiz yerler arasında ünlü Sebil, Saat kulesi, Çarşı Camii, Moriça Han, Kazancılar Caddesi, Gazi Hüsrev Bey Camii bulunuyor. Gezilerimiz sonrasında akşam yemeğimizi Restaurant’ta alıp otelimize gidiyoruz. Konaklama 5*otelimizdedir.
Kahvaltının ardından 09:00’da Saraybosna’dan ayrılıyor ve Mostar’a gidiyoruz. Burada Mostar Köprüsü’nü görüyoruz. Mostar Köprüsü, Mimar Hayreddin tarafından 1557 yılında inşa edilen Osmanlı Mimarisi’nin bir şaheseridir. Köprü, 1992 yılında cereyan eden savaşta Hırvat topları tarafından yıkıldı ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin de büyük katkılarıyla, 23 Temmuz 2004 yılında yeniden kullanıma açılmıştır. 2005 yılında ise, Mostar şehriyle birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Köprü ziyaretimiz sonrasında serbest zaman alıyor ve köprüye giden cadde üzerinde yürüyüş yapıyor ve küçük
hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapma imkanınız oluyor. Mostar’dan ayrılıp yakın mesafedeki Blagaj’a gidiyor ve burada su kaynağı kıyısında, yerel restoranda öğle yemeği molasi veryoruz.Bektaşi dergahı olarak 15.yüzyılda kurulan Alperenler Tekkesi ziyaretimizi gerçekleştirdikten sonra yarım saatlik bir seyahatle ulaşacağımız, 16. yüzyıldan kalma Osmanlı mimari eserlerinin görülebileceği Pocitelj’de mola veriyor ve bu güzel köyün içinde dolaşıyoruz ve akşama doğru Saraybosna’ya dönüyoruz. Akşam yemeğimizi yerel restoranda alıyoruz. Konaklama 5* otelimizdedir.
Sabah otelde alacağımız kahvaltı sonrası otobüsümüzle saat 09.00’da hareket ediyoruz. İlk olarak dört yıl süren Müslüman-Sırp Savaşı’nda üç yanı kuşatılan Saraybosna’nın, dış dünyayla yegâne bağlantısı olan 800 metre uzunluğundaki Tünel’i de ziyaret edip Saraybosna şehrinden geçen Miljacka nehrinin kaynağını ( Vrelo Bosne ) görüyoruz ve ardından o bölgede yer alan Igman Dağı Parkı’nı geziyor ve Travnik’e gidiyoruz. Travnik, Laşva Nehri’nin iki yakası üzerinde kurulmuş küçük, şirin bir Boşnak kasabasıdır. Avrupa topraklarında Osmanlı izlerinin en yoğun hissedildiği bölgelerden biridir. Osmanlı döneminde onlarca vezirin burada görev yapması nedeniyle Travnik’den Vezirler Kenti olarak da sözedilir. Burada ziyaret edeceğimiz ilk yer 1706 tarihli Elçi İbrahim Paşa Medresesi olacaktır. Öğle yemeği molası veriyoruz ve sonra Travnikli, Nobel ödüllü bir yazar olan İvo Andriç’in “Travnik Günlüğü” adlı romanında bahsi geçen salkım söğütlerin altındaki “Lütfiya’nın Kahvesi”nde Boşnak Kahvesi içiyoruz. Travnik Çarşısı’ndaki Alaca Camisini ya da diğer adıyla Süleyman Paşa Camisini ve serin sularında alabalıkların beslendiği “Dokuz Su” adı verilen su kaynağını görüyor, meşhur Travnik peynirinin alınabileceği dükkânlara uğruyoruz. Bugün ayrıca 14.yüzyılda Bosna Kralı II. Tvrtko tarafından inşa edilmiş Travnik Kalesi’ni de görüyoruz. Kale 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. Buradaki gezilerimiz sonrasında Travnik’den ayrılıyor ve Saraybosna’ya dönüyoruz. Akşam yemeğimi alıyoruz. Konaklama 5* otelimizdedir.
Otelde alacağımız kahvaltı sonrasında Saraybosna’nın 110 km doğusunda bulunan Visegrad şehrine gidiyoruz. Visegrad, Bosna Hersek’in doğusunda Drina Irmağı üzerinde kurulmuş özerk bir bölgedir. Tarihte Osmanlı hakimiyetinde bulunan kasabada, Sokullu Mehmet Paşa’nın 1571 yılında yaptırdığı Drina Köprüsü hala dimdik ayaktadır ve buranın sembolü olmayı sürdürmektedir. Unesco’nun koruma altına aldığı köprü aynı zamanda Nobel ödüllü Ivo Andric’in Drina Köprüsü adlı romanına da konu
olmuştur. Öğle yemeği için Vişegrad’da mola veriyoruz ve gezilerimizi gerçekleştiriyoruz. Visegrad gezimizin ardından öğleden sonra buradan ayrılıyor ve Saraybosna’ya dönüyoruz. Başçarşı’da havalimanı transferimize kadar alışveriş için serbest zamanımız oluyor. Saat 17:30’da Saraybosna’dan ayrılıyor ve yarım saatlik yolculuktan sonra havaalanına geliyoruz. Uçuş için gerekli işlemlerimizi tamamlayarak Türk Hava Yolları’nın TK 1026 no’lu uçuşuyla saat 20:40’te Saraybosna’dan ayrılıp saat 23:40’ta İstanbul Havalimanına varıyoruz.
Tur fiyatına, yasayla zorunlu kılınan Zorunlu Paket Tur Sorumluluk Sigortası dahildir.
Bu sigorta poliçesi 1618 Sayılı Yasanın öngördüğü şartları taşımakta olup Acente ve Havayolu şirketinin iflası halinde kullanılan bir teminattır
Tur ücretine İsteğe bağlı İptal ve Seyahat Sağlık Sigortası dahil değildir. Dileyen misafirlerimiz mücbir sebeplerle son anda turun iptal edilmesi halinde toplam tur bedelinin yüzde 75’ine kadar iade almayı mümkün hale getiren iptal sigortası dahil Tıbbi tedavi teminatların olduğu Sağlık sigortası ve Bagaj kaybı, uçak kaçırma gibi diğer teminatları içeren Seyahat güvence paketini alabilirler. Seyahat güvence paketini tur kayıt esnasında en geç 24 saat içerisinde alınmalıdır. Sonrasında alınan sigortalarda ise iptal teminatı hariç kalan teminatlar geçerli olmaktadır.
Sözü edilen ek teminatları kapsayan sigorta poliçesi bu tur için 50 -Euro olup dileyen misafirlerimiz tur kayıt esnasında yaptırabilirler. 70 yaş ve üstü misafirlerimize %100 sürprim uygulanmaktadır
Bahar mevsiminde ziyaret edeceğimiz Bosna Hersek hava sıcaklığı ortalama 17-20 dereceler civarında olacaktır. Çoğunlukla açık bazen ise bahar yağmuru yağma durumu söz konusudur. Akşamları serin olacağında üşümemek için yanımıza mont, ceket vs almanızı hatırlatmak isteriz
Mil ile bilet almak isteyen misafirlerimiz tur katılımcı sayısına bağlı olarak biletlerini mil ile alma imkanına sahiptir. Bunun için satış temsilcilerimiz ile temasa geçmeniz rica olunur. Milleri ile Business upgrade yapmak isteyen misafirlerimiz ise bunu ancak bilet kesim sonrasında gerçekleştirme imkânları vardır.
Avrupa uçuşlarında her yolcunun 20 Kg bagaja hakkı + 1 ufak kabin bagajı alabilme hakkı vardır. 20Kg bagaj hakkının aşılması durumunda bu ücrete tabi olacaktır. 8 Kg aşmayan ufak kabin bagajlarını (Genelde 23 x 40 x 55cm ölçülerinde) yanınıza kabin içerisine alabilirsiniz.
Eğer uçuş esnasında yanınıza kabin bagajı alacaksanız bagajınızın içerisinde sıvı (su, meşrubat, krem, parfüm vs.) olmamasına dikkat ediniz. Bu ürünlere uçuşlarda güvenlik gerekçesi ile havalimanlarında güvenlik kontrolü esnasında el konulabilir.
Türk vatandaşların Bosna Hersek’te giriş yapabilmek için Vize’ye ihtiyaçları yoktur.
Seyahat tarihinde en az 6 ay geçerli pasaportun olması yeterlidir.
Extra gezi var mıdır?
Diğer tüm turlarımızda olduğu gibi bu gezimizde de herhangi bir extra gezimiz yoktur.
– Faturamı nasıl alırım?
Tüm misafirlerimiz yaptıkları ödeme karşılığında gezi gerçekleştikten sonra faturaları düzenlenmekte olup misafirlerimize posta ile gönderilmektedir. Arzu edildiği taktirde faturanız şirketinize de kesilme imkanı vardır.
– Kredi kartı ile ödeyebilir miyim?
Ödemelerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz. Vade farkları ödenmek koşulu ile birçok bankanın kartına taksit yapma imkanımız da vardır.
– Business sınıfı uçabilir miyim?
Gezilerimize dahil olan uçak biletleri ekonomi sınıfıdır. Ekonomi sınıfı ile Business sınıfı arasındaki fark ödenerek Business uçma imkânı vardır. Miller ile upgrade imkanı ancak biletler kesildikten sonra mümkündür