Öne Çıkan Turlar
Harman döneminin insanları bir araya getirerek, sosyokültürel bağları güçlendirdiğini ve dayanışmayı arttırdığını biliyor musunuz?
Sözlükte “tarımsal ürünlerin hasat edildikten sonra saplarından ayrılması ve tanelerin ayrıştırılması” olarak ifade edilse de toplumumuzda çok önemli bir yer tutuyor aslında hasat ve harman. Bu dönemde komşular ve akrabalar bir araya geliyor; çeşitli ritüeller gerçekleştirilirken bereket için dualar ediliyor ve özel yemekler pişiriliyor. Böylelikle gelenekler, kültürel zenginlikler nesilden nesile büyük bir özveri ve saygıyla aktarılıyor.
Hem köyden kente göçü azaltması hem köy ahalisine destek olması hem de yörenin tanıtılması amacıyla kurulan ödülü 2 “VEFA” müzemizi ziyaret edeceğiz: BAKSI MÜZESİ ve KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ.
2010’ların başında Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından Bayraktar Köyü’nde Baksı Müzesi, ardından 2012 civarında iş insanı Kenan Yavuz tarafından kendi ismini taşıyan Etnografya Müzesi’nin kurulması Bayburt’u geleneksel ve çağdaş müzeciliğin buluşma noktası haline getirdi. Bu özel müzeleri Antonina ayrıcalığı ve deneyimiyle ziyaret edeceğiz.
Erzurum ve Bayburt’u köklerinden tanıyacağımız bu tur Harman şenliği ile ayrı bir deneyim imkânı sunuyor. Aynı zamanda Anadolu kültürü, lezzeti, doğası, sanatı ve yaşamını da harmanlayacak olan bu turda hemen yerinizi alın.
Sabah saat 05.30’da Sabiha Gökçen Havalimanı İç Hatlar Gidiş Terminali Mado Kafe önünde buluşuyoruz ve check-in işlemlerinin ardından Pegasus Hava Yolları’nın PC2550 sefer sayılı uçuşu ile 07.35’te Erzurum’a hareket ediyoruz. Yaklaşık 1 saat 50 dakika sürecek yolculuk sonrası saat 09.25’te Erzurum’a varıyoruz. Aracımız ile buluştuktan sonra Erzurum şehir turumuz için hareket ediyoruz. İlk olarak, açık avlulu medreselerin Anadolu’da en büyüğü olan Çifte Minareli Medrese’yi geziyoruz. Kongre Binası, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camisi, Erzurum Kalesi ve Cimcime Hatun Türbesi’ni görüyor, yerel bir restoranda alacağımız öğle yemeğimizin ardından Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne hareket ediyoruz. Yaklaşık 2,5 saat süren yolculuğumuzun ardından Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ne varıyoruz. Konaklama ve akşam yemeğimiz müzenin konukevi olan Loru Han’da. https://www.loruhan.com/
Konukevinde alacağımız kahvaltının ardından 2021 yılında Avrupa Müze Forumu (EMF/EMYA) tarafından “Avrupa’da Yılın Müzesi” (European Museum of the Year Award) ödülünü kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’ni ziyaret ederek müzenin kuruluş öyküsünü ve yapılan etkinlikleri uzmanından dinliyoruz. Müzede alacağımız öğle yemeğimizin ardından otelimizden çıkış yaparak Bayburt şehir merkezine hareket ediyoruz. Şehir turumuzda ilk olarak, Karadeniz’i Basra Körfezi’ne bağlayan ticaret yolu üzerinde, yalçın kayalar üzerine inşa edilmiş Bayburt Kalesi’ni görüyoruz. Şehir merkezinde bulunan Bayburt Dede Korkut Müzesini ziyaret ettikten sonra Bayburt Saat Kulesi ve Ulu Camii’yi dışarıdan gördükten sonra Baksı Müzesi’ne hareket ediyoruz. Yaklaşık bir saat süren yolculuğumuzun ardından Bayraktar Köyünde yer alan Baksı Müzesi’ne ulaşıyoruz. Konuk evine yerleşmemizin ardından 2014 Avrupa Konseyi ödüllü müzenin kısa tanıtım filmini izledikten sonra, müze gezimize başlıyoruz. Her yıl bir grup sanatçının konuk edilmesi ve bu süreçte üretilen işlerin bir yıl sonraki serginin oluştuğu Müze Çağdaş Sanat Sergisi gezisi sonrasında, halk resmi geleneğinin zengin ürünlerinin yer aldığı etnografya bölümünü görüyoruz. Yerel kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması yolundaki çalışmaları göreceğimiz Geçmiş Dönem Sergileri gezisi sonrasında, Türkiye’nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt Şehrinin ekonomik yaşamını canlandırmayı hedefleyen atölyeleri geziyoruz. On bine yakın kitap sayısı ve bağışlar ile zenginleşmeyi hedefleyen kütüphane gezimizin ardından Bayburt mutfağından oluşan akşam yemeğimizi alıyoruz. Konaklama Baksı Müzesi Konukevi’nde. http://baksi.org/tr/konuk-evi
Sabah kahvaltımızın ardından otelimizden çıkış yaparak aracımızla hareket ediyor ve iki buçuk saat süren yolculuğumuzun ardından 21 metre genişliğinde olan ve 48 metre yükseklikten düşen suların üst kısımlarında oluşan gökkuşağı ile güzel bir manzara izleyeceğimiz, Erzurum Tortum Şelalesi’ne geliyoruz. Şelale, 1700’lü yıllarda Kemerlidağ’dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay’ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla oluşmuştur. Şelale ziyaretimizden sonra öğle yemeğimizi şelale kenarındaki yerel bir restoranda alıyor, ardından Tortum İlçesi Bağbaşı Köyü’nde bulunan ve günümüzde Taş Camii diye bilinen Gürcü mimari yapılarından biri olan Haho Manastırı Meryem Ana Kilisesini ziyaret ediyoruz. Bu eser, Bagratlı Kralı III. David tarafından 976-1001 yılları arasında yaptırılmıştır. 19. yüzyılda camiye dönüştürülen yapı, Taş Cami ismini almıştır. Yapı, kapalı Yunan haçı ile bazilika planının birleştirilmesi ile meydana gelmiştir. Yapının içerisindeki kabartmalarda aslan, boğa, kartal, grifon, horoz gibi figürlere geniş yer verilmiştir. Ayrıca iç mekânın duvarları ve özellikle apsis, İncil’den alınma sahneleri içeren ve Hz. İsa ile Meryem’i tasvir eden fresklerle bezenmiştir. Kilisenin apsis bölümünün üzeri kule şeklinde yükselmiştir. Düzgün kesme taştan inşa edilen yapının içerisine, uzun kenarların ortasındaki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmektedir. Ziyaretten sonra aracımızla hareket ediyor yaklaşık bir buçuk saatlik yolculuktan sonra doğa harikası Narman Peribacalarına geliyoruz. Yer aldığı bölgeyi bir açık hava müzesi haline getiren bu eşsiz şekillenmenin seyredildiği bölge başka bir adlandırma ile de “Kırmızı Periler Diyarı” olarak bilinmektedir. Kırmızı Periler Diyarının bir benzeri halindeki Kapadokya’daki oluşumlardan ayıran en belirgin özelliği ise oluşumların tortul biçimlerden meydana gelişidir. Bilindiği üzere Kapadokya Peri Bacaları volkanik bir yapıya sahiptir. Oysa Narman Peri Bacaları sedimanter bir yapıya sahip olup; yer aldığı bölgede gözlenen Pliyo – Kuvaterner tortul kayaçlarda bulunan demir elementi dolayısıyla hem daha dayanıklı bir yapıya hem de daha kırmızı bir renge sahiptir. Gezilerimizin ardından Erzurum Havalimanı’na doğru hareket ediyoruz. Pegasus Hava Yolları’nın PC2553 sefer sayılı uçuşu ile 22.00’de İstanbul’a hareket ediyor, 00.05’te Sabiha Gökçen Havalimanı’na varıyoruz. Başka bir “Hayal Tadında” gezimizde buluşmak üzere vedalaşıyoruz.
Tur fiyatına, yasayla zorunlu kılınan Zorunlu Paket Tur Sorumluluk Sigortası dâhildir. Bu sigorta poliçesi 1618 Sayılı Yasanın öngördüğü şartları taşımakta olup Acente ve Havayolu şirketinin iflası halinde kullanılan bir teminattır. Tur ücretine Seyahat Sağlık ve İptal Sigortası dâhil değildir. Dileyen misafirlerimiz yaptırabilirler. Bu sigortayı yaptıran misafirlerimiz, turun mücbir sebeplerle son anda iptal edilmesi halinde toplam tur bedeli kadar iade almayı mümkün hale getiren iptal teminatı, tıbbi tedavi teminatları, bagaj kaybı gibi teminatları da içeren ek sigortayı almış olmaktadırlar. İlgili sigorta poliçesini yaptırmayı düşünen misafirlerimizin, rezervasyon yapıldığı gün dâhil olmak üzere en geç 7 gün içerisinde poliçelerini kestirmeleri gerekmektedir.
Sözü edilen ek teminatları kapsayan sigorta poliçesi bu tur için 85 TL olup dileyen misafirlerimiz tura kayıt esnasında yaptırabilirler. 70 yaş ve üstü misafirlerimize %100 sürprim uygulanmaktadır.
Uçuşunuza 24 saat kala online check-in işlemlerinizi havayollarının;
https://www.flypgs.com/check-in
web sitesinde yer alan ‘’check-in’’ sekmesinden Rezervasyon (PNR) ya da bilet numarasını ve soyadınızı (İngilizce karakterlerle) girerek yapabilirsiniz. Sistem tarafından otomatik koltuk ataması yapılmaktadır. Otomatik atanan koltukta uçmak isterseniz ücretsiz şekilde check-in işlemini yapmış olursunuz. Otomatik atanan koltukta değil de kendi seçim yaptığınız koltukta uçmak isterseniz, koltuk ücretini ödeyerek check-in işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Acentemiz check-in işlemlerinizi tek yönde -koltuk ücreti hariç- 75 TL hizmet bedeli karşılığında yapmakta olup, havayollarının uçak tipi değişikliklerinden kaynaklı ya da sistemde oluşan teknik sorunlar nedeniyle yapılan yer değişimlerinden sorumlu değildir. Bu durumlarda hizmet bedelinin iadesi yoktur.