-
Öne Çıkan Turlar
Tunceli Kültür TurlarıAntonina’nın uzman rehberleri ile düzenlenen Tunceli kültür turlarına katılarak Munzur Vadisi’ni, Pertek’i, Ovacık’ı keşfedin.
Doğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Tunceli’nin bereketli topraklarında Hititlerden Urartulara, Perslerden Medlere, Akkoyunlulardan Safevi İmparatorluğu’na kadar pek çok devlet hüküm sürmüştür. Tunceli kültür turları ile keşfedin.
Ziyaret etmeyi en sevdiğimiz rotalardan biridir Tunceli. Etnik bakımdan en renkli kenti sorarsanız size yine canı gönülden Tunceli diyebiliriz. Çünkü Sünni, Alevi, Türkmen, Zaza, Kürt halkları asırlardır bir arada ve birbirlerine bağlı şekilde burada yaşarlar. Tunceli sokaklarında yürürken bu havayı mutlaka hissedersiniz.
Bölgeye hakim olan bir başka değer ise Aleviliktir. Doğaya, günlük yaşama, tarihe, geleneklere öyle güzel işlemiştir ki Tunceli’de nereye baksanız Alevilikten izler görürsünüz.
Türkiye’nin en büyük parklarından biri olan Munzur Vadisi, ev sahipliği yaptığı endemik bitkiler, akarsu kaynakları, kanyonlar, vadiler, birbirinden değerli hayvanlarıyla her yıl sayısız turisti ağırlıyor. 1971 senesinde milli park ilan edilen Munzur Vadisi’ne geldiğinizde yeşilin bin bir tonuyla karşılaşacak ve kendinizi hiç olmadığı kadar huzurlu hissedeceksiniz.
Keban Barajı yapılmadan önce Murat Nehri’nin kıyısında bulunan Pertek Kalesi, şimdilerde barajın ortasında bir ada olarak kalmış durumda. Orta Çağdan beri bizimle yaşayan bu miras görülmeye değer güzellikte.
İlhanlılar döneminde 1316-1335 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Sungur Bey Cami de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
1569 yılında inşa edilen cami Keban Barajı’nın yapımı sırasında sular altında kalma tehlikesine girince Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin çalışmalarıyla Pertek ilçe merkezine taşınmıştır. Bu açıdan önemli bir eserdir.
Erzincan’a 35 km mesafede bulunan bu şelale misafirlerine yaz mevsiminde ayrı kış mevsiminde ayrı manzara sunmaktadır. Yaklaşık 30 metrelik mesafeden akan su yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır. Yolunuz bu tarafa düşüyorsa dinlenmek için Girlevik Şelalesi’ni değerlendirmenizi ve iğde ağaçlarının altında piknik yapmanızı öneririz.
Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Tunceli’de her yemeği en doğal ve en taze haliyle yediğinizden emin olabilirsiniz.
Dövme çorbası, 12 imam çorbası (Muharrem ayında, cenaze ve düğünlerde tüketilen bu çorbayı yaparken 12 imam isminin sayıldığını biliyor muydunuz?), babuko, şir, Dersim kömbesi, gulik ve dahası. Tunceli’ye geldiğinizde bu lezzetleri mutlaka tatmalısınız. Dut tatlısı, hamur dolması ve pekmez helvası da yemeğin üzerine iyi gider.
Ovacık Belediyesi emek ve doğanın tüm imkanlarını bir araya getirerek en doğal, en temiz ve en uygun fiyatı amaçlayarak birbirinden güzel ürünler ortaya koyuyor. Bal, tuz, bakliyat, pekmez, kaşar ve tulum peyniri gibi doğanın hediyelerini satın alabilirsiniz.
Milattan önce 8. Yüzyıla kadar giden köklü tarihiyle Tunceli’yi mutlaka daha yakından tanımalısınız. Bunun için Antonina Turizm’in Tunceli Munzur kültür turlarına katılmanızı öneririz. Alanında uzman rehberler eşliğinde Tunceli’yi gezmek çıktığınız tura ayrı bir keyif katacaktır.
Alevi diyarı Tunceli’ye geldiğinizde sizi baştan sona muhteşem bir doğa harikası karşılayacak. Munzur Vadisi’nin eşsiz güzelliği karşısında mest olacaksınız.
Alevi kültürüne ve Doğu Anadolu medeniyetine karşı büyük bir ilginiz varsa Tunceli yolculuğuna Antonina ile çıkın. Çünkü, bu rota üzerine alanında uzman rehberlerimiz ile çok çalıştık. Gezginlerimize Tunceli’yi en iyi nasıl anlatabiliriz, nasıl en iyi şekilde yaşatabiliriz diye çok düşündük. Bunun üzerine en iyi Tunceli kültür turu rotasını hazırladık. Hayalinizdeki Tunceli keşfini riske atmayın.
Tunceli Kültür Turları Turu Paylaş