-
Öne Çıkan Turlar
Paskalya Bayramı Kültür Turları İncelePaskalya Bayramını gerçekten deneyimlemek ve anılarınıza katmak ister misiniz? O halde Antonina’nın Paskalya Bayramına özel olarak hazırladığı kültür turlarına katılın.
Hristiyanlığın en eski ve en önemli bayramıdır Paskalya. Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı veya Diriliş Günü olarak da bilinir. Hristiyan alemi Paskalya’yı Hz. İsa’nın ölümden 3 gün sonra sonra dirildiği gün olarak kutlar. Peki sadece Hristiyanlar mı kutluyor bugünü, hayır elbette. Anadolu’ya da yansıyan bu bayram kutlandığı tarihlerden dolayı da baharın müjdecisi olarak anılıyor.
Uzman rehber eşliğinde Rum Ortodoksların Vatikan’ı olarak bilinen Fener semtini ve Musevi mahallesi olarak bildiğimiz Balat’ı ziyaret edeceğiz. Kilise ve sinagogların bu güne özel hazırladıkları ayinlere katılarak bugünü gerçekten yaşayacağız.
Aslında Hristiyan dünyasında aynı bazı özel günler farklı tarihlerde kutlanabiliyor. Bunun sebebi kullanılan takvim ve mezhep farkı. Genel olarak Batı ve Doğu kiliseleri arasında farklılıklar yaşansa da Paskalya Bayramı, 325 yılında toplanan İznik Konsili’nin kararına göre 21 Mart’tan sonraki dolunayın ertesindeki ilk pazar günü kutlanmaktadır.
Doğu ve Batı kiliselerine göre Paskalya öncesinde farklı ritüeller uygulanır. Örneğin, kimi mezhepler 40 gün kimileri ise 2 gün oruç tutarlar. Ancak her kilisenin uzun uzun çanlarını çalması, düzenlenen ayinler, mumlar eşliğinde edilen dualar, Hz. İsa’nın anlatılması ortak anmalar arasındadır. Bugün için evlerde sofra özellikle hazırlanır, olmazsa olmazlar arasında Paskalya yumurtası, tavşanı (çikolata) ve mahlepli çöreği bulunur.
Antik çağlardan beri yumurtalar yeniden dirilişin sembolüdür. Paskalya da Hz. İsa’nın dirildiği gün olduğu için bugün yumurtalarla ilişkilendirilmiştir. Geçmişte Paskalya yumurtaları Hz. İsa’nın kanını temsil etmesi sebebiyle çoğunlukla kırmızıya boyanırlardı. Günümüze bakıldığında ise artık bu haşlanmış yumurtalar rengarenktir.
Bu yıl; Batı – Katolik kiliseleri Gregoryen takvimine göre 17 Nisan’da, Doğu – Ortodoks kiliseleri ise Eski Roma Jülyen takvimine göre 24 Nisan’da kutlayacaklar.
Bildiğiniz gibi İstanbul farklı kültür ve medeniyetlere asırlardır ev sahipliği yapıyor. Ve kendisinde kaynaştırıp bütünlediği daha da zengin hale getirdiği o kadar çok şey var ki… Siz de Paskalya Bayramı İstanbul’da nasıl kutlanıyor merak ediyorsanız Antonina’nın bugün için özellikle düzenlediği Paskalya Bayramı kültür turları ile keşfedebilirsiniz. Hem baharın gelişini kutlamak hem de İstanbul’daki kültür zenginliğini yakından tanımak isterseniz tıklayın.
Paskalya Bayramı Kültür Turları İncele Turu Paylaş